WHITE HOUSE / Auckland

LIGHT HOUSE
 
Auckland
Scroll Down To View Project

A contemporary addition to a traditional home, the White House sits elevated, a floating lantern above the ground floor. Designed for a courageous couple in their 80’s, White House serves as a studio sleepout and office for the family on the top level, with a garage and sculptural entry on the ground level.

The form is robust yet light. Continuous glazing envelops the plan, shrouded by openable perforated aluminium screens allowing for light and space to be actively varied by the inhabitants, on every exterior wall.

The palette is simple and clean, consisting of various shades of white, yet moments of surprise are found throughout.

Freeform custom cabinetry enclosing the bathroom is built to transform from a seamless pod out into a fold-down bed, unfolding wardrobe and opening entertainment cabinet and kitchen.

A spiral stair from the living area arrives at a rooftop terrace via a cylindrical glass projection and provides for rooftop living with tremendous Auckland views.